Екосвідомість – тренд чи необхідність? Інформаційне усвідомлення з елементами тренінгу


Клімат нашої планети невпинно змінюється, і головна причина цьому - людська діяльність. Глобальне потепління невідворотно насувається на планету і якщо нічого не змінити сьогодні, то вже в цьому столітті температура збільшиться на 4°С. Це призведе до засух, повеней і, як наслідок, вимушеного переселення, голоду і загибелі мільйонів людей. Експерти ООН з питань зміни клімату кажуть, що у нас залишилось всього 12 років, аби запобігти кліматичній катастрофі.

Захист планети  - зростаючий тренд. В Україні все частіше піднімаються питання переробки відходів та поступово набирає популярності свідоме споживання.

Зараз все більшої популярності набуває так званий еко тренд. Люди замість сумок носять шопери або екоторби, сортують сміття, ретельніше ставляться до вибору своєї тари. Замість пластику тепер вважають за краще вибирати більш екологічні матеріали.

У період швидкісної передачі інформації люди все частіше переглядають своє ставлення до ґаджетів. «Цифровий детокс» — це час, коли тимчасово відмовляєшся від ґаджетів та згадуєш, що таке реальне життя.

Forest

Цей додаток-гра допомагає вам відкласти телефон і зосередитися на важливих речах. Чим довше ти не будеш торкатися до ґаджету, тим більше гілок виросте на дереві. Якщо ти вийдеш з програми завчасно, дерево гине.

      Zerowaste lifestyle безвідходне життя стає все більш популярним. Як виготовляти чисту косметику та екологічні миючі засоби для дому, як зробити навколишнє середовище більш екологічними та залишати менше сміття після своєї життєдіяльності? Такі майстер-класи викликають все більший інтерес серед молоді.  

Все частіше дізнається про нові еко-матеріали, при виробництві яких немає шкоди для екології. Майбутнє обіцяють одягу з ліоцела — тканини, яка за своїми характеристиками дуже нагадує бавовну, але виготовляється з целюлози. 

У світі з‘являються бренди, які надають додаткову знижку на свої товари, якщо ви принесете старий одяг на утилізацію.

Велику популярність отримує створення свідомого гардеробу. Тому частіше відкриваються гаражні розпродажі, не знижується запит на магазини секонд-хендів та з’являється мода з клаптиків — пошив нового одягу зі старих речей, особливо джинсових.

За даними опитування, більшість наших співвітчизників (87%) впевнені, що людина і природа повинні жити в гармонії і рівноправності. Майже стільки ж стверджують, що вирішення екологічних проблем – спільне завдання не тільки для екоактивістів, а всього людства, мовляв, від цього залежить наше існування. Ще 66% вважають, що природу потрібно берегти заради неї самої, а не як ресурс для майбутніх поколінь. Знайшлися й ті, хто думають, що є біди важливіші екологічних і взагалі з ними повинні розбиратися профільні компанії – таких всього близько 8%.

Для поліпшення екологічної ситуації в країні опитані готові насамперед сортувати сміття (78%) і купувати товари в упаковці, що переробляється (60%). Трохи менше людей готові прибирати околиці і купувати товари у екологічно свідомих виробників – таких по 40%. А ось жертвувати гроші на екоблагодійність готові лише 8%. 

 Щоб бути в тренді, люди напоказ погоджуються з важливими ідеями, але рідко усвідомлюють їх і не підтримують реальними справами

Збереження планети це дещо інше ніж, говорити про екологію, носити органічний одяг, їсти оанічні продукти. Більш важливо те, як саме ми сприймаємо цей світ, яку відповідальність покладаємо на себе у боротьбі за збереження довкілля, навіть якщо те що ми робимо, оточення може вважати дещо шокуючим або суперечливим. Важливо наскільки кожен з нас екосвідомий і ековідповідальний.

Обговорення: Еко-свідомі люди – хто вони? Чим їхнє життя відрізняється від життя інших? (5-10 хв.)

Екологічна свідомість – стан світосприйняття, що включає в себе вміння дисциплінувати свою поведінку по відношенню до довкілля таким чином, щоб не робити шкоди, а ще краще – робити благо.

Формування екологічної свідомості передбачає таку перебудову поглядів та уявлень людини, коли засвоєні нею екологічні норми стають одночасно нормами її поведінки по відношенню до природи розуміння людиною своїх можливостей впливу на природу, визначення цілей такого впливу, оцінку варіантів передбачуваної поведінки в екологічному середовищі, прогнозування наслідків такої поведінки, а також пізнання самого себе як елемента екологічної системи.

Екологічна свідомість реалізується через мислення, емоції, почуття, мотиви, ін-

тереси, позиції, вчинки, дії та діяльність. Те, що впливає на нас, – предмети, події,навколишнє середовище, кризи, тощо – викликають не тільки пізнавальні образи, думки, ідеї, але й емоційні сплески. Вони змушують  тремтіти, хвилюватись, боятися, плакати, захоплюватись, любити і ненавидіти, співпереживати природі і, одночасно, бути людьми.

Ставлення до довкілля з боку окремої людини  визначається реальним місцем перебування, можливостями та потребами. Дослідники зазначають, що для розвитку екосвідомості, екокультури особливо значущим є прийняття загальнолюдських цінностей. Відповідно до того, які цінності знаходяться на вершині піраміди цінностей, у людини формується певний тип екологічної свідомості, Першим кроком до екосвідомсті, екодієвості є мотивація.

Як увімкнути екомислення?

Вправа “Прості поради”.

Мета: розвиток уміння переконувати людей, формування активного ставлення до охорони навколишнього середовища.

Час: 30 хвилин.

Процедура: Обєднуємося в команди.

І етап – протягом 5 хвилин складіть тези (план, конспект)  рекомендацій свого виступу перед аудиторією з метою не просто переконати слухачів у важливості, терміновості збереження довкілля, а й в перспективі змотивувати їх на екодієвість. При складанні тез кожна команда матиме свого адресата:

а) для своїх колег;

б) жителів громади;

в) жителів планети Земля.

Під час формулювання тез майте на увазі, що вони повинні бути простими (здійсненними) і дуже конкретними. Ваша мова при формулюванні рекомендацій повинна бути досить переконливою та лаконічною, щоб у подальшому всі проголосували саме за

вашу розповідь.

Отже, завдання  переконати учасників в тому, що  пропозиції є найбільш дієвими. При цьому варто спиратися на реальні факти й аргументи;

ІІ етап – після складання тез  починають по черзі виступати, коментуючи свої пропозиції, переконуючи в цьому інших членів групи. Час для виступу кожного учасника обмежений 1 хвилиною. Після виступу дається ще 2 хвилини на уточнення і запитання один до одного, а також на прийняття рішення,  чиї пропозиції дійсно гідні бути втіленими в життя. При

цьому головний критерій вибору  аргументованість виступів,

переконливість промови ораторів.

Вправа “Помста природи”.

Час: 60 хвилин.

Процедура:

І етап – поміркуйте над тим, за які справи і вчинки природа нас може покарати. Можна класифікувати наші вчинки на індивідуальні і глобальні (населення всієї земної кулі). На цьому етапі протягом 5 хвилин кожен учасник самостійно складає перелік вчинків як індивідуальних, так і глобальних;

ІІ етап – аудиторія починає колективне обговорення для того, щоб скласти загальний перелік вчинків і, можливо, злочинів проти природи. Кожен учасник повинен прагнути включити в цей загальний перелік якомога більше своїх пропозицій (зі списку, складеного на першому ета-

пі). Рішення про включення тієї чи іншої вимоги до загального списку приймається більшістю голосів. Час на обговорення загального переліку 10–15 хвилин;

ІІІ етап – учасники розробляють рекомендації щодо запобігання негативному впливу людини на природу, а також аналізують екологічні злочини, пропонують методи покарання за їх здійснення.

 

Рефлексія: Як ви вважаєте, екосвідомість- це тренд, чи необхідність? Чи можуть бібліотекарі сприяти  розвитку екосвідомості?

 

Підсумок:  Екологічна свідомість – риса, що робить нас людьми. Пам’ятайте про це, дбайте про себе, дбайте про Світ!
 Корисні матеріали до теми:

 Діагностика екологічної свідомості http://nauka.zinet.info/15/donets.php

 

 25 екододатків https://rubryka.com/article/25-eko-dodatkiv/

 

 Екоакадемія http://kf-ecoacademy.org/#lessons-part

 

 Сайт нова екологія http://www.novaecologia.org/voeco-697.html

 

 Благодійний фонд Бібліотечна країна  Зелені бібліотеки

http://livelibrary.com.ua/category/greenlibrary/?fbclid=IwAR0N3avtrApsAXi0ISvwC-CJRk3VU1xnc4jxnZ1T48njyTkxALHk8hgV3Sc

Підбірка еко - плакатів для друку

http://livelibrary.com.ua/greenlibrary/ecoplakat/

 Зелений пакет  http://www.greenpack.in.ua/media/games/

 

           

Коментарі

Популярні публікації