Інтелектуальна свобода та доступність інформації в демократичному суспільстві



Інтелектуальна свобода - це право особи шукати, отримувати, зберігати та розповсюджувати без обмежень інформацію, що містить різні точки зору.
В царині інтелектуальної свободи в умовах запровадження нових інформаційних і комунікаційних технологій і зростання потреб в інформації перед бібліотеками і бібліотекарями постають нові завдання. Актуалізується роль бібліотек і бібліотекарів у забезпеченні інтелектуальної свободи, а це і  відбір, надання доступу, створення, пошук, організація інформації, шляхом навчання її ефективного пошуку та використання, організація вільного доступу до фіксованої інформації, незалежно від форм її передачі та державних кордонів. Саме інформаційна обізнаність сприяє свободі, процвітанню та розвитку громад і окремої особи. Тож проведення семінару - тренінгу «Інтелектуальна свобода та доступність інформації в демократичному суспільстві», для бібліотечних працівників району, що відбувся 30 березня 2016 року в центральній районній бібліотеці ім. Д.І.Чижевського, сьогодні є надзвичайно важливим і своєчасним.
Під час флеш-консультації «Роль бібліотек у забезпеченні принципів інтелектуальної свободи», інформаційного занурення «Доступність інформації та розширення функцій бібліотеки в умовах переходу до суспільства знань», web – знайомства «Роль бібліотечної громадськості в забезпеченні принципу інтелектуальної свободи в діяльності бібліотек», міні – лекції «Кодекс етики бібліотекаря - визначення соціальної відповідальності професії та морально-етичних норм бібліотечно-інформаційного обслуговування», профі - міркування «Інформаційна етика сучасного  бібліотекаря» - окреслено  принципи, функції, завдання діяльності бібліотек щодо розвитку і дотримання інтелектуальної свободи.  
Акцентували увагу на  основній місії бібліотекарів – забезпечувати  доступ до інформації задля розвитку, освіти, культурного збагачення, дозвілля, економічної діяльності, поінформованої участі та розширення демократії.
Беручи до уваги професійні принципи, які зафіксовані в етичних кодексах , учасники семінару,  під час інтерактивної - дискусії «Етичні дилеми в бібліотечній роботі» визначались з стратегією вирішення неоднозначних ситуацій, що зустрічаються в бібліотечній практиці.
Так як це був семінар-тренінг, використано всі атрибути, а саме було знайомство, визначено правила ефективної роботи і логічним було й завершення, зворотній зв’язок.  Під час вправи  «Валіза, смітник, м’ясорубка», бібліотекарі визначались, наскільки інформація отримана на тренінгу була для них потрібною: те, що без сумнівів, є цінним і можна забрати у валізу, те, що непотрібно, можна викинути у смітник, те, над чим варто подумати, осмислити після заняття. Потім учасники наклеїли папірці на заготовлені плакати з «валізою», «смітником» та «м’ясорубкою», аргументуючи при цьому свій вибір.








Коментарі

Популярні публікації