Цифрова грамотність в бібліотеці


          Цифрова грамотність — неодмінна вимога сьогодення. В Євросоюзі визнано цифрову грамотність однією з восьми ключових компетенцій, якою має володіти кожен європейський громадянин.

 «Дія. Цифрова освіта» —  проєкт Кабінету Міністрів України, направлений на підвищення цифрової грамотності громадян. Мета — навчити цифровій грамотності 6 млн українців за 3 роки.
Для досягнення цієї мети 21 січня 2020 року запустили Національну онлайн-платформу з цифрової грамотності https://osvita.diia.gov.ua
 Створено дві складові проекту: одна – це національна онлайн-платформа з цифрової грамотності в інноваційному форматі — освітні серіали за участю експертів і селебріті: Ольга Сумська, Надія Матвєєва, Руслан Ханумак, Марія Єфросініна.
Та інша складова проекту – це оффлайн підтримка. Враховуючи те, що в Україні багато людей старшого віку мають цифрові навички нижче базового або взагалі їх не мають зрозуміло, що навчатися он-лайн їм буде важко. В декого не має доступу до мережі Інтернет, комп’ютерів, гаджетів.
Тому побудована партнерська мережа з Українською бібліотечною асоціацією, саме в будь-яку бібліотеку може прийти будь-яка людина і отримати доступ до мережі, комп’ютеру і прослухати курс, крім цього отримати допомогу фасилітатора, який допоможе включити комп’ютер, зайти в браузер, знайти платформу і зробити перші кроки, щоб людині не було страшно.
Цифрова грамотність, цифрова компетенція – це вміння користуватися цифровими  технологіями, це почувати себе безпечно в мережі Інтернет, знати якій інформації можна довіряти, а якій ні.
З чого складається цифрова грамотність?
Існує європейський фреймворк, такий собі набір інструментів, компетенцій, який описує, що означає бути грамотним в цифровій площині.
Цей фреймворк називається DigComp, згідно якого створено програмний матеріал для базового курсу з цифрової грамотності населення, які вже розміщенні на платформі.
Цей стандарт зазначає, що є п’ять категорій або блоків знань:
1.  Пошук інформації. Вміти шукати інформацію в Інтернеті та користуватися браузерами, знати які браузери існують, правильно формулювати ключові слова для пошуку;
(наприклад, якщо людина хоче знайти роботу, вона повинна знати прямі посилання на сайти пошуку роботи чи вона шукає роботу просто через пошуковик чи шукає роботу не сайтах з вакансіями, а на сторінках соцмереж) Ось це і є власною пошуковою стратегією.
2.  Комунікація і колаборація. Вміти створити електронну скриньку чи зареєструватися у соцмережах, спілкуватись з рідними та близькими;
3. Створення цифрового контенту: текст, як створити пост, аудіо, відео, фото, як зробити мінімальний монтаж, як переслати їх.
4. Онлайн-безпека.  Знати про всі ризики і загрози, які є в мережі Інтернет і їх розуміти,  як зберегти свої персональні дані і як уберегтися від шахрайства в Інтернеті, що таке безпечні та небезпечні паролі, як себе уберегти.
5. Вирішення невеликих технічних несправностей. Вимкнувся Інтернет, wi-fi, комп’ютер, не панікувати, а знати що робити
Отже, базуючись на цих 5 – ти блоках на національній онлайн-платформі вже доступний 1 освітній серіал з цифрової грамотності (сезон 1, сезон 2, сезон 3).
Перший сезон веде Ольга Сумська з експертом, другий – Надія Матвеєва і третій – Руслан Ханумак.
Експерт курсу – Ілля Філіпов, співвласник компанії «Едера», яка допомагала в створенні цих програм.
Тут застосований принцип серіальності, щоби людина проходила від серії до серії і їй було цікаво навчатися. Запрошено зірок для більш жвавого, цікавого діалогу з імпровізацією, з гумором.
Обрано формат мікронавчання: кожна серія триває від 6 до 10 хвилин, не потрібно витрачати багато часу для навчання.
Також пропонуються стоп-уроки: ви дивитеся серію, проходите короткий тест, після чого відкривається наступна серія. Оскільки у нас є мета дійсно навчити і довести людину до результату.
Кожен, хто успішно здасть фінальне тестування, отримає електронний сертифікат.
Тому ви теж можете пройти ці тести і попрактикуватися.
Другий курс – це серіал для вчителів, базові інструменти для вчителя, які дозволять тримати увагу учнів на собі, на уроці, а не в гаджетах під партою.
Тут розповідають про інструменти оцінки, інструменти зворотнього зв’язку, презентації, інструменти  Microsoft Teams (створюйте спільні заняття, налагоджуйте професійні зв'язки в освітніх спільнотах і спілкуйтеся з колегами) або Google Classroom — безкоштовний веб-сервіс створений Google для навчальних закладів з метою спрощення створення, поширення і класифікації завдань безпаперовим шляхом.
Третій курс - це серіал для батьків «Онлайн-безпека дітей». В рамках нього розповідається про те, чому діти проводять багато часу в Інтернеті, які ризики, що таке кібербулінг, секстинг, груммінг.
«Правило бігборду» - не відправляй нічого, що ти не хотів би побачити на бігборді біля своєї школи.
Саме, щоб убезпечити своїх дітей, пройдіть ці курси на яких складні речі пояснюються простими словами і пояснити як від цього уберегтися. 
Отже, ці три курси вже доступні на онлайн-платформі https://osvita.diia.gov.ua
Згодом будуть з’являтися нові освітні серіали для різних спеціалізацій, світчерів, lifestyle-курси та курси нових цифрових професій.
Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного в листопаді-грудні 2019 року, 37,9% українців мають цифрові навички на рівні «нижче середнього», а 15,1% — не мають цифрових навичок. Тобто разом 53% українців володіють цифровими навичками нижче середнього рівня.
А 47% українців не розуміють навіщо їм навчатися.
Поясніть людям, що інтернет надає великі можливості – і спілкування, і комфорт проживання в країні, наприклад зручне використання державних сервісів, он-лайн-сервісів, пошук роботи.
Не можливо створити «Державу в смартфоні», якщо люди не навчаться користуватися тими благами, які держава починає створювати.
6 лютого 2020 року президент і прем'єр презентували додаток державних онлайн-послуг "Дія".
"Держава має бути для людини просто сервісом. Зручним та, найголовніше, – простим і зрозумілим", — сказав президент Володимир Зеленський, починаючи презентацію "Дія.
Перша послуга додатку "Дія" містить цифрове посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (ТЗ). Ці цифрові документи мають таку ж юридичну силу, як і фізичне посвідчення.
Мобільні оператори країни вже запевнили, що не тарифікуватимуть абонентів під час користування застосунком в онлайні.
Також в найближчій час ми матимемо доступ до цифрових паспортів:
За допомогою смартфона громадяни України зможуть посвідчувати особу, подорожуючи залізницею, під час медичного обслуговування, банківських операцій тощо.
У 2020 році буде впроваджено 50 основних послуг, за якими найбільше — 80% звернень людей. Мова йде про реєстрацію ФОПів, юридичних осіб, "єМалятко", послуги для перевізників і будівельників, а також послуг для власників авто.
Послуги, як з'являться в "Дії" незабаром
Січень
Цифрові водійські права
Цифрове свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу
BankID
Лютий
Цифровий поліс страхування на авто
Цифровий студентський
Цифровий паспорт
Цифровий закордонний паспорт
Березень
Штрафи на авто
Цифровий податковий номер
Ваші дані з реєстрів
Тому, для Вас  це буде виклик пояснити людям, чому власне треба навчатися цим навичкам.
Для цього розроблена комунікаційна компанія, яка називається «Будь на часі!» УБА поширить на усі комп’ютеризовані бібліотеки України інформаційні плакати «Будь на часі!» та різні роздаткові матеріали.
Ось такі ключові меседжі цієї кампанії:
Щоб кидати діям фото, щоб навчатися заробляти, щоб онлайн купувати, щоб впливати на владу.
Проєкт втілено за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва та реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabrige.
Проєкт курує Міністерство цифрової трансформації України. А безпосередньою розробкою освітніх серіалів займалась студія онлайн-освіти EdEra. Також підтримку в розробці надавали компанії Google, Microsoft, Академія ДТЕК, CISCO та багато інших провідних компаній.
Інформація від Ілона Гілюк (завідуюча відділом інформаційних технологій та електронних ресурсів Олександрійської центральної районної бібліотеки) за матеріалами Інтернет видань.


 

Коментарі

Популярні публікації