Сучасна бібліотека – простір для життя Інформаційна концентрація

Під тиском змін у суспільстві, бібліотека перестає бути сакральним сховищем книг і перетворюється у багатофункціональний простір. 
  Сьогоднішня бібліотека покликана бути багатоликої і різною: з «гучними» і «тихими» зонами, з відкритими просторами і відокремленими місцями відпочинку. Тому необхідно переглянути організацію бібліотечного простору, буквально кожного куточка приміщення, зробивши його якомога зручніше і привабливіше для користувачів.       
На сьогодні основою для впровадження варіантних моделей бібліотечного обслуговування – зонування бібліотечного  простору, створення комфортного середовища для забезпечення надання  аспекту традиційних  та інноваційних послуг є   стратегія розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля сталого розвитку України». 
Для трансформації  бібліотек в центри громад, насамперед, необхідне усвідомлення змін та готовність змінюватись самих працівників бібліотек, необхідності виходити з зони особистого комфорту та за межі приміщення бібліотеки. Не просто декларувати зміни, а системно їх впроваджувати, вивчати та реагувати на запити суспільства.
Адже сучасна бібліотека - це простір для життя. Має змінитись концепція самої бібліотеки. Ми маємо змінити позиціонування бібліотеки з храму історії, архіву на місце, де створюються інновації, місце, де можна дізнатись про все найновіше, що відбувається в світі.
Можливо сьогодні необхідно вже говорити про зміну самої назви «бібліотека». Адже бібліотека не просто зібрання книг, а центри саморозвитку, цікавих зустрічей, корисного проведення часу, це вже культурний простір, потреба в якому виникає у будь-якому місці, незалежно від його історії чи планування.
  Бібліотеки мають стати координаційним місцем зустрічі громади. Бібліотека нового типу має набувати нових функцій: додаткові приміщення, більше можливостей, навчальні курси і різноманітні заходи – все це є частиною перетворення звичайної бібліотеки на культурно-мистецький центр. Окрім цього, нове бачення має втілюється і в архітектурних рішеннях під час реконструкції: старе затхле приміщення з оранжерейними комплексами на підвіконнях має перетворитися на простір з яскравим дизайном, який має бути зручним для роботи і привабливим для потенційного відвідувача.
Бібліотека — це безбар’єрний простір, який враховує потреби абсолютно всіх людей. Людям похилого віку має бути зручно підійматися сходами, довго сидіти у кріслах. Людям з інвалідністю мають бути доступні всі зали і бібліотечні простори, навіть якщо вони розташовані на даху. Мама з немовлям не повинна просити дозволу змінити підгузки, просто має бути спеціальне місце для цієї потреби. Важливо усвідомлювати, що публічна бібліотека належить кожному з нас, простір, який розвивається за рахунок участі громади, а не лише бібліотекарів.
Все має значення. Бібліотека повинна давати більше, ніж очікують користувачі, та викликати у них приємні емоції і захоплення. Сьогодні успіх приносять насамперед нові ідеї; мислення не проблемами, а можливостями.
Ось наприклад, в Польщі  практикуються  зустрічі  з різними службовими особами так у одній  з бібліотек - введено зустріч з комендантом поліції.  Він приходить до бібліотеки, в нього є свій столик, і люди приходять до бібліотеки і говорять, які в них проблеми! Вони з цього приводу дуже щасливі, бо до коменданта так просто вони не прийдуть. А в іншій бібліотеці роблять зустріч раз на рік з представником фінінспекції, яка, наприклад, допомагає їм виповнити податкові декларації! Для цього, виявляється, також є бібліотека! Приходить спеціалістка, яка всім цим людям пояснює, що треба вписати, допоможе це зробити і так далі.
В одному із  штатів США   до штату бібліотеки входить соціальний працівник, який допомогає бездомним знайти потрібну інформацію про притулки, а також дізнатися про свої права.
Моделі бібліотек є різними, але вони мають бути сучасними потужними  ресурсними центрами, а бібліотекар має змінити свою психологію  із хранителя на менеджера інформаційних потоків.
Моделі бібліотек можливо змінити не тільки в містах, а й сільській місцевості, секрети успіху прості, це такі компоненти  як драйв і  бажання змінити життя громади на краще та вміння знаходити партнерів для впровадження інновацій.
Хочеться  підсумувати все сказане словами - треба шанувати свій час сьогодні, а не вчора.


Коментарі

Популярні публікації