Проектна діяльність Олександрійської районної централізованої бібліотечної системи



У сучасних умовах розвитку суспільства зростає соціальний ефект бібліотечної діяльності. Сьогодні бібліотека є тією установою, яка може консолідувати громадськість щодо вирішення соціально значущих проблем і бере участь у становленні громадянського суспільства в країні.
Бібліотечні працівники  Олександрійщини постійно знаходяться в творчому пошуку, розвивають соціальні партнерства, генерують нові ідеї,  працюють для громади і разом з громадою. Розширення спектру послуг в бібліотеках системи базуються на активізації проектної діяльності, яка дозволяє залучити до бібліотек додаткові кошти.
Працюючи на перспективу, бібліотечні працівники району ініціювали створення при центральній районній бібліотеці ім. Д.І.Чижевського громадської організації «Олександрійський гендерний - інформаційний центр» (ОГІЦ) (2005 рік), при  Березівській бібліотеці-філії створено ГО «Творчість. Ініціатива. Енергія» (2013р.), бібліотекарі селища Нова Прага обєдналися з активними мешканцями селища в  громадську організацію «ГРОАЛ» (2015р.)
      Тематична спрямованість проектів, реалізованих бібліотеками спільно з громадськими організаціями різноманітна. На сьогодні їх впроваджено більше десяти, і результати проектів слугують яскравим показником динамічного розвитку бібліотек.
В 2014 році реалізовано три проекти.
      В січні - травні 2014р. центральна районна бібліотека спільно з Олександрійським гендерним інформаційним центром, Ізмайлівською, Войнівською, Головківською бібліотеками-філіями реалізували проект «Інформуючи-захищаємо», який здійснювався в межах проекту “Мікрогранти для підтримки демократичних ініціатив в сільській місцевості ” Ресурсного центру АНГО за фінансування Національного фонду сприяння демократії. Сума гранту – 10,6тис.грн.
 Березівською бібліотекою-філією спільно з ГО «Творчість. Ініціатива. Енергія.» реалізовано проект «Інформуємо. Радимо. Пропонуємо.». Сума гранту -6,0 тис. грн.
Проекти сприяли подоланню правової інформаційної ізоляції соціально незахищених  груп сільського населення, та забезпечували доступ до публічної інформації, якою володіють органи державної влади та органи місцевого самоврядування. 
Всі заплановані заходи, зокрема: організація та відкриття інформаційних центрів, проведення інформаційних годин «Правове регулювання обов’язків батьків щодо утримання дитини та способи їх виконання», «Виконання батьками аліментних обов’язків щодо утримання дітей», «Новації пенсійного забезпечення», мультимедійних годин «Багатодітна сім’я: соціальна допомога, основні потреби та проблеми», відео - поради спеціалістів «Як отримати фінансову допомогу на дитину?» та інші, проходили за участю спеціалістів структурних підрозділів Олександрійської районної державної адміністрації, в тому числі управління соціального захисту населення Олександрійської РДА, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олександрійської РДА, спеціалістів міськрайонної служби зайнятості, міськрайонного управління юстиції та Пенсійного фонду м. Олександрія та Олександрійського району. В п’яти сільських бібліотеках району жителі не лише отримували інформацію, а й мали змогу отримати індивідуальну консультацію спеціалістів прямо на місці.
В лютому – квітні 2014 року, в результаті перемоги в конкурсі міні-проектів програми «Бібліоміст»  «Публічні бібліотеки - мости до електронного урядування», Приютівська бібліотека-філією спільно Олександрійським гендерним інформаційним центром реалізувала проект «Електронне урядування – шлях до покращення життя», за фінансової підтримки Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX). Сума гранту – 11,5тис.
В рамках цього проекту проведено інформаційний марафон «Електронне урядування: сучасне та майбутнє», флеш - моб біля бібліотеки та селищної ради, розміщено банери в бібліотеці - «Користуйтесь послугами електронного урядування», в Приютівській  селищній раді - «Приєднуємось до електронного урядування», залучено волонтерів, розповсюджено флаєри, постери. В бібліотеці під час тренінгів депутати селищної ради, безробітні, молодь, підприємці, пенсіонери отримали знання та відпрацьовували навички з використання електронних послуг в повсякденному житті.
        В селищній раді започатковано функціонування інформаційної агенції, де бібліотекар два рази на тиждень надає консультації та практичну допомогу. В бібліотеці надається послуга «Швидка інформаційна допомога», жителі селища за попереднім замовленням по стаціонарному, чи мобільному телефону, мають можливість, у зручний час, скористатися е-послугами за місцем проживання, використовуючи бібліотечний ноутбук.
        Реалізація проекту  відчутно змінила відношення місцевої громади до бібліотеки на більш позитивне. Адже жителі зрозуміли, що з допомогою бібліотеки вони можуть зробити своє життя більш простішим і комфортнішим,.
         Відеоролик  «Електронне урядування по - Приютівськи», відзначено в  номінації «Найбільш інноваційна бібліотечна послуга» на Всеукраїнському конкурсі  БібліоКіноФест - 3».
             Центральна районна бібліотека, спільно з ОГІЦ,  в липні 2014р. перемогла в конкурсі міні-проектів центру регіонального розвитку «Топ_Кая»   «Майбутнє України – в єдності з Кримом». Сума проекту -2,7тис.грн.  Проект сприяв підвищенню поінформованості про Крим,  кримські реалії,   переконання  обов’язкового його повернення до України.  На базі бібліотек-філій сіл Войнівка, Добронадіївка, Протопопівка, селища Нова Прага було організовано інформаційні центри «Крим – це Україна», в ході просвітницької кампанії  проведено мультимедійні години, флеш - моби, дискусійні години.
В липні 2014р. Войнівська бібліотека-філія отримала перемогу в конкурсі проектів програми «Бібліоміст» по співпраці бібліотек з місцевими громадами. За умовами конкурсу бібліотека отримала комп’ютер та ліцензійне програмне забезпечення.
З початку 2015 року підготовлено і подано на конкурси п’ять проектів, на сьогодні фінансову підтримку отримали два. Це проекти , які стали переможцями в конкурсі малих грантів «Підтримка місцевих ОГС та громадських ініціативних груп для здійснення демократичних змін в Україні», який було  оголошено  громадською організацією «Територія успіху» при підтримці Європейської комісії в Україні. Загальноукраїнське адміністрування цього проекту здійснює ГО «Центр  «Жіночі перспективи».
З вересня 2015 року по лютий 2016 року буде реалізується  проект Олександрійського гендерного центру «Активна жінка - успішна громада». Сума гранту – 35,0 тис. грн. В рамках реалізації якого в населених пунктах Олександрійщини: Нова Прага, Олександрівка, Добра Надія, Червона Кам’янка будуть створені «Центри громадських ініціатив» на базі бібліотек-філій вищезгаданих сіл.  В центрах відбудеться цикл заходів, які допоможуть активним жінкам оволодіти методами розвитку лідерських якостей, міжособистісного спілкування, адвокаційної діяльності, стати більш впевненими в своїх силах та ефективнішими в соціальній діяльності. Адже надзвичайно важливо, вже сьогодні, прикласти максимум зусиль, щоб кожен член  громади усвідомив, що головні рішення в облаштуванні їхнього життя приймаються на місцевому рівні.
«Територія «Support life», що в перекладі означає «Територія підтримки життя» - назва проекту громадської організації «Творчість. Ініціатива. Енергія» (Березівська бібліотека-філія), який буде реалізовано спільно з відділом обслуговування дітей центральної районної бібліотеки та центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Метою цього проекту є сприяння соціальній адаптації дітей внутрішньо переміщених осіб з Криму, Донецької та Луганської областей, які проживають в селах Головківці, Войнівці, Березівці, селищах Приютівка, Нова Прага спільно з бібліотеками цих сіл. Сума гранту – 37,0 тис. грн.
          І надалі ми плануємо закріплювати позиції, нарощувати динаміку такої діяльності та залучати в процес нових учасників, щоб досягти найвищого критерію бібліотечного успіху – максимального задоволення потреб користувачів.



Коментарі

Популярні публікації