Впровадження інноваційних технологій в масову роботу бібліотек



В умовах сучасного розвитку суспільства, щоб  відповідати потребам і очікуванням своїх користувачів, бібліотеки Олескандрійської районної централізованої бібліотечної системи  перетворюються в установи нового типу, поєднуючи  функції традиційної бібліотеки та сучасного інформаційного центру.
Нині працівники бібліотек позиціонують себе по-новому, впевнено працюють з електронною інформацією, вільно орієнтуються в пошуку даних в мережі Інтернет та навчають своїх користувачів. В сільських бібліотеках-філіях ефективно діють: Інформцентр «Час вчитися» (Ізмайлівська бібліотека-філія), курси комп’ютерної грамотності «З комп’ютером на Ти» для людей пенсійного віку (Приютівська бібліотека-філія), комп’ютерна академія «Відкрий для себе Інтернет» (Березівська бібліотека-філія), «Школа комп’ютерного комфорту» (Новопразька центральна бібліотека-філія).
Довести інформацію про оновлення бібліотечних послуг, нові інформаційні ресурси,  допомагає віртуальний простір та соціальні медіа. Сьогодні бібліотеки системи  представлені на сторінках в соціальній мережі Facebook, мають власні блоги, центральна районна бібліотека має два  власних веб - сайти.
Працівники бібліотек не тільки мають змогу надавати користувачам нові види послуг, а й використовувати ресурси мережі Інтернет при проведенні нових цікавих заходів. Характерною складовою соціокультурної діяльності бібліотек є використання інтерактивних, комунікаційних, креативних форм роботи, таких як: музично-літературне конфетті, ланцюг патріотизму, еко - пікнік, відео-флеш тайм, відео - турне, літературний пінг-понг, відео - знайомство, WEB – перегони, Інтернет - мандрівки, веб - огляди.
В рамках реалізації програми «Профілювання сільських бібліотек Олександрійщини», бібліотекарі Комінтернівської, Березівської, Червонокамянської, Добронадіївської бібліотек-філій зосереджують зусилля на одному з напрямків роботи, що відповідає інтересам громади
При Комінтернівській бібліотеці-філії діє центр підтримки молодої сім’ї, в рамках роботи якого організовано тематичну зону «Інформаційний простір молодої сім’ї» (пільги, консультації, поради). Діє школа молодої сім’ї «Світ сім’ї: як мрії втілити в реальність», проводяться: родинні фестивалі «Сила кожного в родині, сила родини в кожному», дискусійні майданчики «Секрети домашньої дипломатії, або як обійти гострі кути», благодійні акції «Родина допомагає родині» (збір одягу, взуття, іграшок). Родини заощаджують свій сімейний бюджет здійснюючи в бібліотеці шопінг в Інтернеті «Де знайти? Як придбати? ».
При Добронадіївській бібліотеці-філії організовано центр дозвілля, в якому використовуються методи гри та ігрового тренінгу, театралізації, змагання, імпровізації, самореалізації. Організовуються арт-вікенди (майстер-класи, виставки творчості, віртуальні та реальні екскурсії, мистецькі конкурси), проходять цикли інтерактивних занять:«Вислови себе в кольорах»; «Вислови себе в масці» (акторська майстерність); «Вислови себе в слові», костюмовані вечірки - Бібліотусовка «У DJ Люди». Бібліотека-філія тісно співпрацює з сільським Будинком культури, організовуються та проводяться яскраві, видовищні масові заходи, мають сформовану матеріальну базу: костюми, декорації, грим та ін.
Березівська бібліотека – філія, організувавши при бібліотеці центр громадської активності, стимулює жителів села до участі у вирішенні ключових проблем на місцевому рівні. З ініціативи бібліотекаря створено громадську організацію «Творчість. Ініціатива. Енергія», в рамках реалізації одного з проектів якої при бібліотеці організовано та функціонує  Центр Правової підтримки громади. Діє школа лідера «Активна молодь – благополуччя громади», цікаво проходять майданчики ідей «Топ-новатори», зустріч із представниками виконкому сільської ради на громадському форумі «Один день з владою».
При Червнокам’янській бібліотеці-філії створено центр «Милосердя». На території села Червона Кам’янка функціонує стаціонарне відділення для тимчасового або постійного перебування одиноких громадян, в якому проживають люди похилого віку. Саме вони найбільше потребують теплого слова і піклування від оточуючих.
Бібліотека за допомогою своїх специфічних засобів та форм роботи допомагає таким людям перебороти почуття самотності. При бібліотеці організовано службу уваги “Душу зцілювати добром”, проводяться вечори улюблених мелодій «Тихо над річкою», «Пісне, ти юність мою пам’ятаєш?»,  Гумористично-розважальні посиденьки «Не сумуймо», планується започаткування роботи ретро – кінозалу «Ностальгія».
В Червонокамянській бібліотеці-філії реалізовано креативну ідею - БІБЛІОВЕЛОТЕКА. Бібліотекар на велосипеді доставляє книги користувачам за місцем їхнього перебування, так як багато людей за станом здоров’я не можуть відвідувати бібліотеку. Усі хто потребує такої послуги, телефонують бібліотекарям, або переказують соціальними працівниками.
Не зважають на поважний вік і слухачі Вищої Народної школи, при Новопразькій центральній бібліотеці-філії - на факультеті «З комп’ютером на ТИ», опановують новітні технології.
В Бандурівській бібліотеці-філії замість звичних стін з стелажами, стелі та підлоги діти побачили гойдалки, дерева, траву та яскраве сонечко. Адже влітку бібліотека запрошувала своїх користувачів до бібліотеки «Під парасолькою».
Щоб зробити свою бібліотеку помітною, надати її діяльності нестандартної форми і змісту, бібліотекарі постійно знаходяться в творчому пошуку, розвивають соціальні партнерства, генерують нові ідеї. Цьому в першу чергу сприяє проектна діяльність.
Дієва та результативна співпраця налагоджена бібліотеками системи з громадською організацією «Олександрійський гендерний - інформаційний центр» (ОГІЦ), членами якої є також і бібліотечні працівники.
 Впровадження  інновацій у бібліотеках – це процес не тільки творчий, а й відповідальний. Застосування нових технологій вимагає дотримання окреслених стандартів і норм, опанування нових знань, навичок, вмінь. Вже третій рік система працює за програмою підвищення кваліфікації бібліотечних працівників « Креативність. Натхнення. Професіоналізм: стратегія успіху сільської бібліотеки». Використовуються як традиційні форми – семінари – практикуми, практикуми, стажування, творчі лабораторії, так і нові – інтерактивні – тренінги, мозкові штурми, творчі полігони, печа - куча.
Працівниками організаційно-методичного відділу центральної районної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського розроблено навчально - тематичну програму підвищення фахового рівня «Бібліотекар в стилі «modern»».
Пам'ятаючи про те, що в інформаційному суспільстві все змінюється дуже швидко, бібліотекарі намагаються динамічно та креативно реагувати на виклики часу, впроваджують сучасні  підходи до організації бібліотечного обслуговування, шукають нестандартні, оновлюють, модифікують традиційні форми роботи.

Коментарі

Популярні публікації