Бібліотека. Молодь. Патріотизм.



з досвіду роботи бібліотек Олександрійської районної централізованої бібліотечної системи
Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!
     В. Симоненко
Почуття патріотизму, національної гордості не приходять самі по собі, патріотами не народжуються, ними стають.  
Патріотичні цінності не успадковуються, а формуються цілеспрямовано, системно, із використанням певних принципів та методів діяльності.
Маючи в арсеналі невичерпне джерело знань –  книги, періодичні видання, доступ до мережі Інтернет, враховуючи нові суспільно-політичні реалії  -   діяльність бібліотек Олександрійської районної централізованої бібліотечної системи  спрямована на  формування нового українця, готового самовіддано будувати її як суверенну, демократичну, правову, соціальну державу; забезпечувати її національну безпеку; знати свої права та обов’язки, цивілізовано відстоювати їх; сприяти єднанню українського народу, громадянському миру і злагоді в суспільстві.
Аби визначити ставлення молоді до власної країни,  реального рівня патріотизму української молоді на підставі її уподобань, прагнень та очікувань від держави і суспільства, отримання найбільш повної соціологічної інформації для вироблення системних заходів щодо виховання сучасного патріота-українця,  Олександрійська центральна районна бібліотека ім. Д.І.Чижевського, Щасливська, Червонокам’янська, Олександрівська бібліотеки-філії прийняли участь у обласному  соціологічному дослідженні «Патріотизм у розумінні сучасної молоді».
 Аналіз отриманих результатів опитування показав, що патріотизм для молоді - це  відчуття пошани до своєї країни, бажання працювати на добробут своєї держави,  вивчати і знати історичне минуле країни.
За допомогою масових заходів та наочності, бібліотеки, як накопичувачі історичної пам’яті, виступають провідниками між поколіннями та намагаються повернути істинне значення таким словам як «патріотизм», «геройство», «мужність», «подвиг».
Бібліотечні працівники виважено підходять до організації візуального простору з питань патріотичного виховання, враховуючи  актуальність, оперативність, конкретне адресне їх спрямування. Це виставки-полеміки, виставки фотографій, виставки малюнків, виставки-персоналії, виставки однієї книги, експрес - та віртуальні виставки, виставки-вшанування «Прагнення до свободи – вчора, патріотизм і нездоланність – сьогодні, гідна Україна – завтра», «Вірні сини Батьківщини», «Захист України – обов’язок кожного громадянина», «Хроніка АТО: день за днем», «Україна. Незалежність. Гідність. Свобода».
Ефективність патріотичного виховання значною мірою залежить від методів та форм його організації. Пріоритетна роль відводиться активним методам,  застосування яких ґрунтується на демократичному стилі взаємодії, сприяє формуванню критичного мислення, ініціативи й творчості. Це такі методи та форми роботи як: ситуаційно-рольові ігри, метод відкритої трибуни, соціально-психологічні тренінги, інтелектуальні аукціони, ігри-драматизації, години національного духу, дискусійні ток - шоу.
Актуальними є заходи, що виконують місію пам’яті та передачі інформації молоді про героїчне минуле нашого народу, на долю якого випала сама жорстока Друга світова війна. Новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги  включає в себе рівне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом. З нагоди 70-ї річниці Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в бібліотеках системи проведено цикл заходів: інформаційна година “1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо» (Щасливська бібліотека-філія), день пам’яті «Навічно в пам’яті народній» (центральна районна бібліотека), флеш - моб «Маки пам’яті» (Новопразька центральна бібліотека-філія), історично-патріотична година «Пам’ять серця вічна» (Новопразька бібліотека-філія №1), перегляд документального відеофільму “ Між Гітлером і Сталіним: Україна у Другій світовій війні” Головківська бібліотека-філія, історико – патріотична година  «Війна. Український рахунок» (Войнівська бібліотека-філія).
Різноплановими, емоційними були заходи бібліотек до Дня скорботи і  вшанування пам’яті жертв війни в Україні, до початку та  70-ї річниці закінчення Другої світової війни, До Дня Партизанської слави.
Події  Революції Гідності увійшли в кожен дім, не залишили байдужими нікого. Питання щодо героїзації осіб, що віддали життя за Україну, та вшанування їх пам’яті звучить повсюдно. Актуальними є заходи, що  акцентують увагу на дивовижному  феномені патріотизму та зрілості, що породив Майдан, зокрема,  година сильних духом «Нація, яка не капітулює» (центральна районна бібліотека), коментований показ документального фільму «Палаюча зима: боротьба України за свободу» у більшості бібліотек-філій,  хронограф подій «Революція гідності та свободи» (Попельнастівська бібліотека-філія №1), поетична година «Поезія, народжена Майданом» (Новопразька №1бібліотека-філія), інформаційна година «Революція гідності – два роки після початку» (Ясинуватська бібліотека-філія), година свободи «Майдан: народження нації» (Щасливська бібліотека-філія). З метою висвітлення подій на Сході України, в бібліотеках системи розгорнуто тематичні полички «Земляки – учасники АТО», проведено години патріотизму «Вони розуміють життя, як світло гідності і честі» (Добронадіївська бібліотека-філія), «Герої на всі покоління і віки» (Войнівська бібліотека-філія).
В Новопразькій центральній бібліотеці - філії проведено конкурс творчих робіт «Портрет мого земляка – учасника АТО». Організовано краєзнавчий бібліобанк пам’яті учасників АТО. Формуються  прес-теки, до яких додаються матеріали не тільки про перебіг подій на сході, а й про захисників України, поетичні твори.
Захист своєї Вітчизни - свята справа, яка  вимагає  сміливості, честі та відваги. З метою  патріотичного виховання   на прикладі  героїв АТО,  у бібліотеках району  організовуються години пам’яті, мужності, вечори  зустрічі з  воїнами-учасниками бойових на Сході. З хвилюванням слухала учнівська молодь розповіді воїнів-земляків під час патріотичної зустрічі «Хоробрі серця» в Ізмайлівській бібліотеці-філії, години патріотизму «Україна понад усе» в Головківській бібліотеці – філії, уроку мужності  «Захистимо Україну разом» в Бандурівській бібліотеці-філії, годині спілкування «За покликом обов’язку» в Приютівській бібліотеці – філії, патріотичних читаннь  «Синам Україну захищати» (Новопразька №1 бібліотека-філія).
Значну  увагу надають бібліотеки матеріалам  про волонтерів  у зоні АТО,  їхній  безкорисливій самопожертві в ім’я України. Працівники бібліотек залучають населення до участі у громадських ініціативах, громадських акціях,  благодійній допомозі, волонтерству.
Виходячи з української історії та державотворення, бібліотечні працівники проводять заходи, які утверджують в свідомості кожного, що національна ідея – це дух народу, це мета до зростання духовності, єдності нації та матеріального благополуччя.
До Дня Незалежності України,  в центральній районній бібліотеці, в бібліотеках – філіях патріотичним був  флеш - моб «Незалежна і єдина, будь навіки, Україно!», літературно-музична година «Моя Україно, калиновий край на крилах пісень ти  до неба злітай» ( центральна районна бібліотека), , відео-турне «Дім - наш, вільна Україна» (Березівська бібліотека-філія), відео-флеш-тайм «Україна у піснях, віршах і прозі» ( Головківська бібліотека-філія), літературно-музичні композиції «На рушнику дарує Україна, щедрий  коровай» (Добронадіївська бібліотека-філія), « В моєму серці Україна незалежна» (Ізмайлівська бібліотека-філія), конкурс читців «Розкажу про тебе, Україно» (Олександрівська бібліотека-філія).
До Дня Державного Прапора України проведені година державності  «Державний прапор України – символ віри та надії», День прапора  «Прапор нашої країни має колір жовто-блакитний» (центральна районна бібліотека), урок українознавства «Наші символи- наші святині» (Новопразька центральна бібліотека-філія).
Тема козаччини – один з  найважливіших чинників  національно-патріотичного виховання. Сьогодні традиції українського козацтва усе ширше завойовують душі і серця своїх нащадків. До Дня українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці цікавими були гра-змагання «А ми роду козацького…» (центральна районна бібліотека), майдан розваг «Степ та воля – козацька доля» (Новопразька центральна, Дівочепільська, Добронадіївська бібліотеки-філії), подорож по сторінкам історії «Великі козацькі гетьмани» (Новопразька бібліотека-філія № 2), аукціон цікавих знань «Лицарі українських степів» (дитяче відділення Новопразької центральної бібліотеки - філії), історичний круїз «Козацтво – слава України» (Шарівська бібліотека-філія).
 День Захисника України,  вперше країна святкувала 14 жовтня 2015р. пройшло під гаслом "Сила нескорених". В центральній районній бібліотеці проведено актуальний діалог «Вітчизна - то і альфа і омега», на який було запрошено учасника АТО Башкалова Олександра Віталійовича,  патріотичні читання «Синам - Україну захищати» (Новопразька №1бібліотека-філія), година мужності «Вірність народу - найвищий закон» (Попельнастівська бібліотека - філія № 1).
Почуття патріотизму, національної гордості базується на знанні рідної мови,  культурних надбань українського  народу, звичаїв, традицій. З метою популяризації української мови  щорічно проводяться  заходи До Міжнародного дня рідної мови, зокрема,  літературну композицію «Почуй спів мови» проведено в Войнівській бібліотеці, ток -шоу «Іду до слова» в  Новопразькій центральній бібліотеці-філії.
Зміцненню зв’язків між поколіннями сприяє  народознавча діяльність бібліотек. До свята Великодня проведено годину біблійного сюжету «Пресвітле Воскресіння Христове» (Михайлівська, Попельнастівська №1 бібліотеки – філії), літературно - мистецькі посиденьки  «Писанка -  це дивосвіт, що красу дарує світ». Цікавим було свято збереження традицій: «Мов берегиня вроди - хустка, з давен у нашій стороні» (Добронадіївська бібліотека-філія).
           До Дня української вишиванки в Бандурівській бібліотеці-філії  патріотичною була народознавча світлиця «Кожна вишивка – частинка моєї України», народознавчий екскурс  «Полотняні послання минувшини» (Червонокам’янська бібліотека-філія).
Бібліотеками системи ефективно реалізується просвітницька діяльність в галузі краєзнавства. Відчувати власну причетність до майбутньої долі рідного краю, як невід’ємної складової єдиної країни, сприймати регіональну історію як частину загальної історії України допомагають  організовані заходи бібліотек. При Новопразькій центральній бібліотеці-філії успішно діє Центр краєзнавства.
 В Олександрійській центральній районній бібліотеці ім. Д. І. Чижевського відбулися презентації краєзнавчих видань: «Календар знаменних і пам’ятних дат Олександрійського району», зібрання творів Анатолія Кохана під назвою «Анатолій Кохан. Лікар. Краєзнавець. Журналіст». В Попельнастівській №1 бібліотеці-філії презентовано книгу В.І.Жванка «Барокові закапелки Олександрії». Цікавими були презентація фотовиставки «Рідний край – моя країна» (Новопразька №1 бібліотека-філія), краєзнавчий альманах «Бо тисячу доріг, мільйон вузьких стежинок мене на ниву батьківську веде...» (Головківська бібліотека-філія), новопразький родослівник «Але є на землі Нова Прага…» .
В  центральній  районній  бібліотеці хвилюючою була  зустріч з  уродженкою Кіровоградщини, професором кафедри екології Національного авіаційного університету Тетяною Василівною Саєнко, на якій  авторка  презентувала краєзнавчу  книгу «Хмелівські оповідання».
В рамках проекту «Історія міст і сіл України. Кіровоградська область» в районній бібліотеці  презентовано видання з історії населених пунктів Олександрійського району: сіл Бандурівки, Войнівки, Куколівки, Долинського, Протопопівки та селища Приютівка  упорядником якого є голова Олександрійського відділу Українського географічного товариства Леонід   Балацький – лауреат  обласної краєзнавчої премії ім. В. Ястребова, викладач  історії та географії Войнівської ЗШ.
Успіхи у здійсненні завдань патріотичного виховання залежать від кожного бібліотечного працівника, тож необхідне постійне  підвищення фахового рівня з питань  національно - патріотичного виховання .Саме цій темі була присвячена творча лабораторія «Патріотизм. Бібліотека. Сьогодення», що відбулася в читальній залі центральної  районної бібліотеки  ім. Д.І. Чижевського.  Під час флеш – консультації «Формування патріотичної свідомості – пріоритетне завдання бібліотек» було окреслено напрямки діяльності бібліотек з патріотичного виховання. На що звернути увагу, проводячи бібліотечні заходи з дітьми говорили під час  методичного форсажу «Активізація діяльності бібліотек щодо розвитку громадянської самосвідомості підростаючого покоління». Поради стосовно організації довідково-бібліографічного апарату бібліотеки отримали під час методичних рекомендацій «Інформаційне забезпечення національно-патріотичного виховання молоді». Про нові форми інтерактивних заходів дізнались з  профі – колажу «Виховуємо патріотів бібліотечними формами роботи».
  Бібліотеки  на сьогодні є носієм ціннісних пріоритетів які допомогають виховати громадянина-патріота незалежної України,  людину,  яка поважає свою державу, прагне змінити свою країну на  краще, береже  і цінує рідну землю.

Коментарі

Популярні публікації