Проект, що змінює життя



Коли на  початку 2014 року програма «Бібліоміст» оголосила Всеукраїнський конкурс на участь у інноваційному проекті «Сучасний бібліотекар-2»,  щоб підготувати лідерів бібліотечної справи, дати їм необхідні навички для того, щоб бібліотеки завжди залишалися місцем передових технологій,  то мені здається, що жоден  бібліотекар, який  дійсно прагне змін, розвитку, замислюється над майбутнім, просто не міг  не долучитись до нього.

      Звичайно ж я, методист  Олександрійської центральної районної бібліотеки ім. Д.І.Чижевського Кан Л.І. та моя колега, бібліотекар Березівської бібліотеки-філії Зіненко А.М. вирішили, що для нас це шанс, якого не можна втратити.

      Щоб стати учасником цього унікального  проекту потрібно було аргументувати своє бажання вчитися, бачення свого розвитку, своєї бібліотеки…. В процесі відбору учасниками програми стали претенденти з 16 областей України. В Кіровоградській області  сформувалась  група з 22 бібліотекарів, що прагнуть знань, а серед них, і ми, представники Олександрійської районної централізованої системи.

 Відстань майже 100 км., яку ми долали до міста Кіровоград, за власні кошти, два рази на тиждень,  на протязі лютого-червня,  вартували тих знань і навичок, що ми отримали  в тренінговому  центрі  Кіровоградської обласної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського.  Ми створювали  цифрову історію, працювати з  блогами,  в програмах Infogram, MapBox, Audacity, GIMP, Inscape,  познайомились і навіть почали самі щось пробувати писати мовою HTML, CSS, освоїли онлайн  інструменти збору даних….., і все це  під керівництвом нашого чарівного, професійного, ну просто найкращого  тренера – Нікітіної Галини, головного бібліотекаря відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів комунального закладу «Обласна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського».

 Результат навчання був приголомшливий,  в порівнянні з іншими областями України, шість учасників  із двадцяти двох пройшли до фіналу. Серед них і я, методист  Олександрійської центральної районної бібліотеки потрапила у третій, фінальний раунд Всеукраїнського конкурсу «Сучасний бібліотекар-2» і увійшла до 30 найкращих сучасних бібліотекарів на Україні.

 Передати словами ті відчуття, що  переповнювали мене в той момент, коли я дізналась, що в фіналі, просто неможливо, це шок, радість страх….і все  в одному флаконі. І саме з цими відчуттями я ї поїхала на одинадцять днів до Києва, з думкою про те, як же це довго. Але вже по життю підтвердився той факт, якщо хвилюєшся, то все пройде на найвищому рівні. Я потрапила ніби на іншу планету, де живуть осучаснені бібліотекарі, з різним досвідом, знаннями, характерами, амбіціями, але такі доброзичливі, розуміючі, веселі, безпосередні…..А  створюють, підтримують, управляють цією  оазою, в комфортабельному готелі «Краків»,  Олександр Шлеєнков і Любов Квасюк, неординарні, натхненні, компетентні  тренери. Скільки ж в них  терпіння,  скільки досвіду, вміння вони доклали до того, щоб   справитися з тридцятьма бібліотекарями….. організували процес навчання так, залучили таких тренерів, що я  отримала не тільки  знання, практичні  навички, а щонайцінніше, поради від професіоналів як найкраще, і які  використовувати  ресурси, програми,  які якості слід розвивати, на що звернути увагу, щоб стати ефективним тренером, як написати успішний проект, зробити дизайн бібліотеки….. Навчання перемежовувалися нестандартними подіями, піжама паті, психологічні занурення «Двіжухі», вечірні кінозали…..А апогеєм всього стало дійсно грандіозне дійство, Національний  ярмарок бібліотечних  інновацій, учасниками якого стали і ми, випускники проекту «Сучасний бібліотекар-2».Під час «ІТ - експрес» занять  з учасниками ярмарку, ми мали змогу розказати і показати те, чому ми навчися самі,  адже ми впевнені, що саме ці знання – сьогоднішнє і майбутнє наших бібліотек. Це просто якийсь бібліокайф. Без нього далі вже жити нам не вдасться.

Переживши все це, сьогодні я  можу констатувати очевидний факт, проект «Сучасний бібліотекар -2» змінив моє життя!!!!



Коментарі

Популярні публікації